jan
18
Kerékpárút-hálózat a Nagykovácsi-medencében

Kedves remeteszőlősi Lakosok!

Az elmúlt hétvégén az ismeretlenség homályába burkolózó levélírótól levelet kaptak a Nagykovácsi-medencében kialakítandó kerékpárútról. Sajnos Önkormányzatunk ezt a levelet nem kapta meg…., de mint érintett, válaszolunk.

Előzmények:

A két Önkormányzat közel 3 éve közösen dolgozik azon, hogy a Nagykovácsi-medencében biztonságos körülmények között lehessen kerékpározni Remeteszőlős, Nagykovácsi és Budapest között. Ennek legnagyobb akadálya a 9000 jármű/nap forgalmú Nagykovácsi út, ahol csak súlyos veszélyhelyzetek felvállalása mellett lehet kijutni kerékpárral a Nagykovácsi-medencéből.

A fenti okok miatt a medencébe és medencéből érkező kerékpárosok döntő hányada jelenleg is a Remete-szurdokon keresztül közlekedik, mivel csak itt lehet biztonságosan közlekedni, a meredek hegyek kihagyásával. Mivel a szurdok fokozottan védett terület, ezért a beruházás kezdetéig az ott történő kerékpározás szabálysértés volt. Mivel a projekt keretében megszereztük a kerékpárút kijelölésére vonatkozó természetvédelmi engedélyt, ezért mostantól megszűnik ez az áldatlan helyzet.

Az nem lehet kérdés, hogy a kerékpáros közlekedés egy környezetbarát közlekedési mód, amely biztonságossá tételével a medence környezeti minőségének megőrzését segítjük, ezért mindannyiunk érdekét szolgálja.

Mindezeket figyelembe véve a Nagykovácsi-medence kerékpárút hálózatát az eddigi kerékpáros használatnak megfelelően tervezte a két Önkormányzat, közlekedés-tervezői szakember vezetésével és a Nemzeti Park szakembereivel együttműködve. Tettük ezt azért, mert a valós kerékpárforgalom biztonságossá tétele volt az alapvető cél. A beruházás finanszírozására pályázati támogatást nyert a két Község, így Remeteszőlős megvalósította a Remete-szurdoki „legális” kerékpározás műszaki és természetvédelmi feltételeit, Nagykovácsi pedig idén megépíti a Remeteszőlős-Nagykovácsi és Adyliget-Remeteszőlős közötti önálló kerékpárutat.

A tervezés teljes transzparenciával történt. Annak folyamatáról folyamatosan tájékoztattuk a tisztelt lakosságot a Remetevölgyi Hírmondókban és a közmeghallgatásokon, sőt a teljes tervállományt is felraktuk a remeteszőlősi honlapra. Az elmúlt 3 évben erre egy lakossági észrevétel érkezett.

Mindezek alapján – a természetvédelmi engedély birtokában – elvégeztük a Remeteszőlőst érintő beruházást (Remete-szurdok), amelynek keretében az ott húzódó gyalogút helyreállítási munkái (megcsúszott hegyoldal stabilizálása és patak alámosások megszüntetése, terméskőfal védelem kialakítása és helyenként útstabilizálás) történtek meg. A beruházás során csak az arra közlekedőkre veszélyt jelentő, kiszáradt fák (6 db) kivágása történt meg. Talajkitermelés nem történt, az útszelvény nagysága nem változott.

Bár az Önök által megkapott levél – sajnos – figyelmen kívül hagyja a szakmai és természetvédelmi szempontokat, mégis szükségesnek érezzük, hogy a legkirívóbb anomáliákra reagáljunk:

  • A levél írója szerinti alternatív nyomvonal elérése már biztonsági problémákba ütközik, hiszen ott egy 10.000 jármű/nap forgalmú úton átkelve kellene elérni az általa említett erdei utat.
  • A biztonságos kerékpáros közlekedés érdekében az erdei út vonalvezetését sokkal inkább át kellene alakítani, így a Natura-2000-es területen húzódó úton komoly – természetromboló – beavatkozásokat kellene végezni.
  • Az utólag javasolt útvonal a Szép Juhásznénál található 25.000 jármű/nap forgalmú körforgalomra engedné rá a kerékpáros forgalmat, ahol 4 irányból érkező gépjármű forgalom lehetetlenítené el a biztonságos kerékpáros közlekedést.
  • Teljes Remeteszőlős lakó-pihenő övezet, egy 2004. évi önkormányzati döntés szerint. Ennek megfelelően az úthálózatáról a kerékpáros forgalmat kitiltani nem lehet. Közös érdekünk az, hogy a Patak sétányon a gyalogos-kerékpáros-autós közlekedés harmonikus legyen, betartva a KRESZ szabályait. Ez rajtunk is múlik, de természetesen az Önkormányzat is igyekszik mindent megtenni a jó rend segítése érdekében.

A fentiek alapján ki kell jelentenünk, hogy a levélben foglaltakkal nem értünk egyet. Minden időben és helyén mondott véleményt és hozzászólást fontosnak tartunk, de annak át kell esnie a tényszerűség, a szakmaiság és az időszerűség vizsgálatán. Ez a levél sajnos ezeknek nem felelt meg.

Tisztelettel:                                                                                                                                              Szathmáry Gergely polgármester

 
Ahol az Ég a földdel összeér, félkör ívben,
Ahol a hegyek sörényét sötét felhő simogatja,
Ahol annyira természetesnek látszik: a föld kerek,
Ahol Budai-hegyek lopnak a szívünkbe vidámságot:
az REMETESZŐLŐS