nov
14
Tájékoztató a kutakkal kapcsolatos bejelentésről – 2018.11.14-i állapot

Tisztelt Lakosok!

Amint az elmúlt hónapokban több helyről értesülhettek, a magáningatlanokon elhelyezkedő kutakra vonatkozóan üzemeltetési vagy fennmaradási engedélyt kell kérni 2018.12.31. napig. A megjelent ellentmondásos hírek miatt elkészítettünk egy olyan összefoglalót, mely kizárólag a hatályos jogszabályokban leírtakat veszi figyelembe. Az összefoglalót a Belügyminisztérium illetékesei is ellenőrizték.

A 2018.11.14. napi állapotok szerinti, a kutak bejelentéséről szóló tájékoztatót (és az ahhoz kapcsolódó kérelem nyomtatványt) itt tekintheti meg:

Nagyon fontos felhívnunk a figyelmüket arra, hogy a kutak bejelentésének kötelezettségéről és az ahhoz rendelt 2018.12.31. napi határidőről a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény rendelkezik. Ezt a határidőt azonban a Parlament 2018.12.11. napi ülésén várhatóan módosítani fogja és a határidőt 2 évvel ki fogja tolni. A jogalkotók továbbá tájékoztattak minket arról is, hogy a kutakkal kapcsolatos bejelentésekre vonatkozó végrehajtási rendeleteket 2019. tavaszán hozzák meg és ebben új, jelentősen egyszerűbb (és olcsóbb) eljárási szabályokat fognak megállapítani.

 

A fentiek alapján javasoljuk, hogy a tájékoztatót olvassák el figyelmesen, de kísérjék figyelemmel a törvénymódosítás híreit (erről a sajtó nyilván beszámol). Amennyiben a határidő módosítást megszavazza a Parlament, kérjük várják meg a tavasszal megjelenő új végrehajtási utasításokat és csak azt követően nyújtsák be a kutakra vonatkozó engedély kérelmüket. Erről természetesen az Önkormányzat is tájékoztatni fogja Önöket.

 
Ahol az Ég a földdel összeér, félkör ívben,
Ahol a hegyek sörényét sötét felhő simogatja,
Ahol annyira természetesnek látszik: a föld kerek,
Ahol Budai-hegyek lopnak a szívünkbe vidámságot:
az REMETESZŐLŐS