márc
2
Zenélő ivókút Remeteszőlősön

Tisztelt Remeteszőlősi Lakosok!


Ezúton szeretném Önöket / Titeket tájékoztatni arról, hogy a Képviselő-testület úgy döntött, hogy a Hivatal mellett zenélő ivó kutat kíván kialakítani.


Az ivókutat az egykori romos Rácski tanyából kimentett régi építőanyagból építjük meg, megörökítve ezzel a közvetlen környezetünk történelmi múltját. Az egykori tanya romjaiban a közösségi munkában történt elbontás során találtunk római, árpádkori és a sváb korból származó köveket is. Ezzel a zenélőkút a régi építőanyagok újra felhasználásával fiatal településünk a saját területének történelmét idézné meg.

Legalább olyan nagymértékben lényeges a helyi (vagy a helyhez köthető) szellemi, kulturális értékeink megőrzése és közzé tétele. Ezért dolgoztuk ki azt a koncepciót, hogy olyan ivókutat építünk, amely használatakor egy-egy rövid zenei darabot játszik majd le a szomjas vándor számára. (Elhelyezkedése miatt várhatóan a kutat nem csak a helyi lakosok, hanem a Remete-szurdokban kirándulók is használják.)

A kút a helyben (illetve a Nagykovácsi-medencében élő) zenészek rövid zenedarabjait („etűdjeit”) játsza majd le, megörökítve ezáltal a helyben élő zenészek művészetét is. Mivel településünkön a zenei műfaj különböző ágait művelő művészek élnek, ezért a klasszikus zene, a jazz illetve a modernebb zenedarabok is megjelennek, tükrözve ezzel az itt élők zenei sokszínűségét is.

Az ivókút a vízgomb megnyomásával játszik majd le egy-egy rövid zenei darabot. Az ehhez kialakított technikai egység 10-15 zeneszámot fog tárolni és véletlenszerűen játsza majd le az inni kívánó számára. Így nem csak a test jut a számára nélkülözhetetlen vízhez, hanem a lélek is felfrissül.

Az ivókút az Örkény emlékfülke és a Könyvmegálló mellett fog elhelyezkedni. A Bodzaliget ezen része már így is egyfajta kultúr-parkként üzemel, és a zenélőkút kialakításával a zenei művészeti ág is méltó helyet kap itt.


Amennyiben részletesebben kíváncsi a zenélő ivókút dolgaira, úgy azt elolvashatja ezen a linken:

http://remeteszolos.hu/cikkek/-a-2015-evi-kepviselo-testuleti-ulesek-eloterjesztesei


További kérdés, javaslat esetén állunk rendelkezésükre.

 
Ahol az Ég a földdel összeér, félkör ívben,
Ahol a hegyek sörényét sötét felhő simogatja,
Ahol annyira természetesnek látszik: a föld kerek,
Ahol Budai-hegyek lopnak a szívünkbe vidámságot:
az REMETESZŐLŐS