márc
9
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye

A kormány a Digitális Nemzet Fejlesztési Programban célul tűzte ki, hogy 2018-ra Magyarország teljes területén elérhetővé tegye a 30 Mbit/s sávszélességű internetkapcsolatot. Az eddigi legnagyobb volumenű hálózatfejlesztés eredményes végrehajtása érdekében országos szintű térképes adatbázis készül az újgenerációs szélessávú lefedettségről. A következő évek beruházásait megalapozó adatok pontosításához a kormány a lakosság közreműködését is kéri.

A meglévő internetkapcsolatok felmérése 2014 végén kezdődött. A rendelkezésre álló nyilvántartást a Magyarországon hírközlő-hálózattal rendelkező, azt üzemeltető cégek adatszolgáltatása alapján állították össze.

A kormány most az Önök segítségét is kéri az elkészült adatbázis megbízhatóságának, érvényességének teszteléséhez.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium online adategyeztetést indít, amelynek keretében az állampolgárok és a települési jegyzők és a kormányhivatalok vezetői 2015. március 15-ig az Ügyfélkapu rendszerén keresztül jelezhetik, ha a térképen szereplő szélessávú lefedettségi és sebességi adatok eltérnek az általuk tapasztalttól.

A http://szelessav.e-epites.hu/szelessav/alk linken Ön is megkeresheti az érintett címen az adatbázis szerint elérhető internet szolgáltatás színjelzésekkel megkülönböztetett minősítési kategóriáját. Fehér szín jelzi a szélessávú internet szolgáltatás hiányát, sárga a 30 Mbit/s-nál alacsonyabb, piros az ennél az értéknél magasabb letöltési sebességet. A résztvevők egy űrlap kitöltésével véleményezhetik az adott szolgáltatás minőségét. A lakossági visszajelzések jelentősen segíthetik a felmérés sikerét, egyrészt azzal, hogy valós adatokat szolgáltatnak a településeiken internet ellátottságáról.

Kérjük, hogy Ön is jelezze a fenti honlapon, amennyiben tudomása szerint az elérhető maximális internet szolgáltatás sebessége eltér a megadottól.

A kormány bízik a lakosság tevékeny részvételében is, hiszen az elektronikus hírközlési hálózatok fejlesztését célzó pályázatok tervezéséhez nélkülözhetetlen egy pontos, naprakész és részletes adatbázis. A szélessávú infrastruktúra teljes kiépítésével a háztartásokban és a vállalkozásoknál is elterjedhet az elektronikus szolgáltatások, digitális alkalmazások használata, ami hozzájárul az életminőség javulásához és a gazdaság versenyképességének növekedéséhez.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkárság


 
Ahol az Ég a földdel összeér, félkör ívben,
Ahol a hegyek sörényét sötét felhő simogatja,
Ahol annyira természetesnek látszik: a föld kerek,
Ahol Budai-hegyek lopnak a szívünkbe vidámságot:
az REMETESZŐLŐS