febr
12
Közterületre ültetett növényzet karbantartása

Tisztelt remeteszőlősi ingatlantulajdonosok!

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy községünk az egyik legzöldebb település a térségben. Az utcákon lévő fák szebbé teszik közterületünket, kellemesebb klímát teremtve környezetükben.

A közterületi fák és bokrok azonban nem csak hasznot hoznak, hanem feladatot is adnak számunkra, hiszen azok nem akadályozhatják a közúti közlekedést és nem gátolhatják a különböző közművek és közszolgáltatások működését.

Fontos rögzíteni, hogy az utak mellett elhelyezkedő növényzet nem lóghat bele az út szelvényébe (hiszen a kukásautó, hókotró, tűzoltó, stb.) közlekedését akadályoznák. A közterületi fák nem nőhetnek bele az elektromos és hírközlési hálózatba, de nem takarhatják ki a közvilágítást sem.

Ki kell, hogy mondjuk, hogy a közterületi fákat karban kell tartani, a fenti problémák elkerülése érdekében. Ez elsősorban annak a feladat, aki a fát/bokrot ültette, illetve aki azt magáéként kezeli.

Az elmúlt időszakban számtalan olyan esettel találkoztunk, ahol a belógó növények a közúti közlekedést akadályozták (pl. a hókotró, vagy a kukásautó nem fért el), illetve a csomópontoknál a kilátást akadályozták. A téli időszak különösen megmutatta, hogy sok növény kitakarja a közvilágítást, illetve a túlnőtt fák rövidzárlatokat okoztak, veszélyeztetve az elektromos ellátást.

A fentiek alapján tisztelettel, de nagyon határozottan kérjük a tisztelt ingatlantulajdonosokat a következőkre:

  • Az ingatlanuk elé ültetett fákon és bokrokon úgy végezzék el a tavaszi metszést, hogy az ágak útszelvénybe (szilárd burkolat + padka), a közvilágítás hatósugarába, illetve az elektromos hálózatba ne lógjanak bele!
  • Ugyanilyen szemmel vizsgálják meg a telken belüli, de a közterületre kilógó fákat, bokrokat és végezzék el a szükséges metszéseket!
  • Az Önkormányzattal történő egyeztetés nélkül ne ültessenek a közterületre fát illetve bokrot (ezt a HÉSZ is előírja), a fenti helyzetek elkerülése érdekében!
  • Vegyék komolyan a törvényi szabályozást, mely szerint az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti zöldsáv (az úttestig terjedő teljes terület) karbantartásáról, valamint az ingatlan melletti nyílt árok tisztántartásáról!

Ismételten kérjük Önöket, hogy felelős gondolkodású ingatlantulajdonosként településünk rendjének és biztonságának megtartása érdekében működjenek együtt és a szükséges beavatkozásokat végezzék el, 2020. március 30. napig!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket arról is, hogy az Önkormányzat a tavaszi időszakban végigjárja a település belterületi útjait és ahol a fenti kérés ellenére sem történik meg szükség beavatkozás, ott visszavágja a növényzetet, de nem kertészeti módszerrel.

 
Ahol az Ég a földdel összeér, félkör ívben,
Ahol a hegyek sörényét sötét felhő simogatja,
Ahol annyira természetesnek látszik: a föld kerek,
Ahol Budai-hegyek lopnak a szívünkbe vidámságot:
az REMETESZŐLŐS