márc
18
Magánterületi térfigyelő kamerák működtetésének főbb szabályai

Tisztelt Lakosok, ingatlantulajdonosok!

Vagyonvédelmi célok érdekében egyre többen helyeznek el ingatlanukon belül térfigyelő kamerát. Ez egyik oldalról hozzájárul a teljes település közbiztonsági pozícióinak erősítéséhez, másik oldalról viszont személyiségi jogokat is érint.

A kamerás megfigyelés jogalapja az ingatlan tulajdonos jogos érdeke (vagyonvédelem, személyes szabadság védelme), de a rendszer csak úgy helyezhető el, hogy az mások érdekét ne sértse.

Éppen ezért nagyon fontos az, hogy a magánterületi kamerájuk a közterületen haladókról, illetve a szomszédos ingatlanokon tartózkodókról ne készítsen felvételt, különösen nem a hozzájárulásuk nélkül.

Ez a gyakorlat szempontjából azt jelenti, hogy a magánterületen elhelyezett kamerák akkor működnek szabályosan, ha:

  • A rendeltetésszerűen az ingatlanon tartózkodók ehhez hozzájárulnak.
  • A magánterületi kamera üzemeltetője tájékoztatja a szomszédokat és figyelmeztető táblával a járókelőket is, amennyiben fennáll a lehetősége annak, hogy bármelyik kamera látószögébe bekerülhetnek.
  • A területre belépő személynek is a tudomására kell hozni, hogy róla felvétel készülhet. Ennek tudatában dönthet úgy az érintett, hogy az adott magánterületre nem lép be.

Fontos tudni, hogy ha a szomszéd részéről kifogás merül fel és nem járul hozzá, hogy a háza, kertje, ablaka vagy ennek részei megfigyelésre kerüljenek, akkor a tulajdonosnak módosítani kell a kamera beállításokon vagy kimaszkolni a kifogásolt részleteket.

A fentieket a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonsági Hivatal hatóságként ellenőrizheti.

Tisztelettel kérjük a fentiek figyelembe vételét!

 
Ahol az Ég a földdel összeér, félkör ívben,
Ahol a hegyek sörényét sötét felhő simogatja,
Ahol annyira természetesnek látszik: a föld kerek,
Ahol Budai-hegyek lopnak a szívünkbe vidámságot:
az REMETESZŐLŐS