febr
18
Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása a 2020. évben tervezett remeteszőlősi munkákról

Tisztelt Lakosok!

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatta Önkormányzatunkat a 2020. évben tervezett erdőgazdálkodási tevékenységről.

Remeteszőlősre vetítve ismertette, hogy közigazgatási területünkön belül a 17/K jelű erdőrészletben (kék túraút mentén, a Remete-hegyen) kíván készletgondozási munkákat végezni, melynek keretében fakitermelési munkák is fognak folyni.

Az erdőrészlet elhelyezkedését a https://erdoterkep.nebih.gov.hu elérésen tekintheti meg.

Mindemellett a Pilisi Parkerdő Zrt. a kezelésében álló erdőterületeken a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • Folytatja az országfásítási programot, ezért az erdőtelepítési munkákban civil szervezetekkel illetve vállalkozókkal kész együttműködni.
  • Folyamatosan dolgozik az erdőben illegálisan elhelyezett hulladékok kitermelését, 10.000 m3/év nagyságrendben.
  • Folytatja a küzdelmet az ellen, hogy a lakossági zöldhulladékot erdőterületen helyezzék el. A lakossági zöldhulladék erdőben történő elhelyezése illegális és – az általános elképzelésekkel szemben – súlyos természetvédelmi (invazív fajok elterjedését elősegíti) és tűzvédelmi (a zöldhulladék bomlási folyamata öngyulladáshoz vezethet) problémákat okoz.
  • A fakitermelést a természetvédelmi hatóság által is jóváhagyott terv szerint végzi. Ennek kapcsán a Pilisi Parkerdő Zrt. kéri az erdőlátogatók türelmét, hiszen ezek a munkálatok több hónapot is igénybe vehetnek, és a kitermelés utáni terület és erdei út rendezése is csak a szezon végén tud megtörténni.
  • A vaddisznók nagyon elszaporodtak a Pilisi Parkerdő Zrt. területén, és a vadállatok a belterületeken is megjelennek. Az állatok számára ez a terület biztonságos, táplálékban gazdag (elhagyott kertek, kihelyezett hulladékok, stb.) így sokszor vissza se térnek a külterületi erdőkben. Az állatok természetes élőhelyére való visszatérítésre hatékony lakossági együttműködésre van szükség, azzal, hogy a belterületen nem hagyunk táplálékot a vaddisznók számára. A témával kapcsolatos részletes tájékoztatást a https://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/vaddisznok-gyik/ oldalon.
  • Fontos tudni, hogy Magyarországon 2018. tavaszán megjelent az afrikai sertéspestis (ASP), mely a hazai vaddisznó populációt is érinti. Ez kiemelt állategészségügyi kérdés, mely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatáskörébe tartozik. Ha elhullott vaddisznót talál, akkor a +36-80-263-244 zöldszámon tudja értesíteni a NÉBIH szakembereit. Részletes információk a NÉBIH honlapján található: https://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis.

Egyre gyakrabban előfordulhat, hogy lakott területen rókával találkozunk. A róka – hasonlóan a vaddisznóhoz – egyre inkább domesztikálódik és jól érzi magát a táplálékban gazdag belterületen. Ha rókát lát a területen, akkor azt bejelentheti NÉBIH-hez a +36-80-263-244 ingyenesen hívható zöld telefonszámon.

 
Ahol az Ég a földdel összeér, félkör ívben,
Ahol a hegyek sörényét sötét felhő simogatja,
Ahol annyira természetesnek látszik: a föld kerek,
Ahol Budai-hegyek lopnak a szívünkbe vidámságot:
az REMETESZŐLŐS