jún
1
Rendelet tiltja a pirotechnikai eszközök alkalmazását Remeteszőlősön

Tisztelt Remeteszőlősi Lakosok!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket arról, hogy Remeteszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megalkotta a tűzijátékok használatának korlátozásáról szóló 4/2022. (V. 31. ) önkormányzati rendeletét, mely szerint minden pirotechnikai eszköz (tűzijáték) használata tilos lesz a november 1. és február 28. közötti időszakban. Ez azt jelenti, hogy szilveszterkor is tilos lesz tűzijátékot használni!

A tilalom Remeteszőlős teljes belterületére, illetve a Nagykovácsi út és az ördögárok patak közötti mezőre, valamint a Nap utca és a Laktanya közötti mezőre is vonatkozik.

A rendeletet természetvédelmi indokok alapján alkottuk meg, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereivel történt egyeztetést követően. Az okok:

  • A Remete-hegyi erdőkben számtalan védett madárfaj él, melyhez télen további védett – északi területről érkező – madárfajok is csatlakoznak.
  • Mivel a fokozottan védett terület (Remete-hegyi erdők) és a település belterülete (lakóövezete) között nem található puffer zóna, ezért a település felől érkező zavaró hatások közvetlenül érik a területet. Ezek közül kiemelten zavaró hatásként jelentkezik a szilveszteri időszakban megszaporodó tűzijátékok fény- és hanghatása, mely a védett madarak élőhelyét – a leginkább szenzitív éjszakai időszakban – kedvezőtlenül befolyásolják.
  • Ennek megfelelően – a természetvédelmi érdekek érvényesítése érdekében – Remeteszőlős Község Önkormányzata a Remete-hegyi erdőkkel határos belterület 500 m-es sávjában a tűzijáték használatát megtiltja.

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási Főosztály véleményezte a rendelt tervezetet és mind levegővédelmi, mind zaj- és rezgésvédelmi szempontból azt a Környezetvédelmi Hatóság elfogadta, kifogást nem emelt.

A rendeletet itt tekinthetik meg: https://remeteszolos.hu/wp-content/uploads/2022/06/4_2022_tuzijatek_tiltas_rendelet.pdf

 
Ahol az Ég a földdel összeér, félkör ívben,
Ahol a hegyek sörényét sötét felhő simogatja,
Ahol annyira természetesnek látszik: a föld kerek,
Ahol Budai-hegyek lopnak a szívünkbe vidámságot:
az REMETESZŐLŐS