Petőfi emlékmű létrehozása Remeteszőlősön

A Nemzeti Kulturális Alap - a Remeteszőlős Község Önkormányzata alapján benyújtott pályázat elbírálása alapján - a PETŐFI 200 IDEIGLENES KOLLÉGIUM, mint Támogató döntése alapján a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő 2.000.000 Ft összegű támogatást nyújtott a PETŐFI SÁNDORRA VONATKOZÓ ÚJ KÖZTÉRI EMLÉKTÁBLA ELKÉSZÍTTETÉSÉRE REMETESZŐLŐSÖN című projektre.

A Nemzeti Kulturális Alap 2.000.000 Ft összeggel támogatta az új Remeteszőlősi Petőfi létrehozását. Az emlékművet Borbás Dorka Ferenczy-díjas üvegművész készítette. Az üvegből készített emléktábla kompozíció a már meglévő – a Banka utca – Királyka utca sarkán elhelyezkedő – emlékkőhöz illeszkedik szervesen.

Az emlékművet 2023.03.15. napi avattuk fel. Ez nemcsak Petőfi születésének 200 éves, nemcsak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. éves, hanem Remeteszőlős első 1848/49-es önkormányzati ünnepségének 20 éves évfordulójának is emléket állít.

A fentiek alapján elmondható, hogy a Nemzeti Kulturális Alap egy olyan emlékmű megvalósítását támogatta, mely az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünknek és nemzeti hősünknek, valamint Remeteszőlős fontos eseményének állít emléket. Bízunk benne, hogy ez is hozzájárul magyar és remeteszőlősi identitásunk megerősítéséhez.

 

Keresés