A 2018. évben módosult a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet

Tisztelt Remeteszőlősi Lakosok!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.13.) önkormányzati rendelet. A rendelet két technikai és egy érdemi kérdésben módosult, a következő témákban:

  • Elektronikus ügyintézés biztosítása
  • Bölcsődei támogatás bővítése
  • Családsegítés jogszabályi változásának átvezetése

 

A bölcsődei támogatás bővítése hozzáférhetőbbé teszi azt a támogatási formát, mely a gyermekek bölcsödei ellátásának szülőket terhelő anyagi terhét csökkenti, a következők szerint:

  • Mivel ez egy szociális ellátási forma, ezért jövedelemhatár szabályozása szükséges. Ez a rendeletben az öregségi nyugdíjminimum (28.500 Ft) 400%-ára lett beállítva. Ez a mérték a helyi szülők átlagos keresetéhez képest túl alacsonynak bizonyult, hiszen senki nem volt jogosult a támogatásra a magasabb jövedelme miatt. Ezen oknál fogva a Képviselő-testület az egy főre eső jövedelemhatárt az öregségi nyugdíjminimum 500 %-ára módosította, így már a nettó 142.500 Ft-os, egy főre jutó jövedelmhatárig hozzáférhető a támogatás. Így remélhetőleg ezt a támogatási formát a legtöbb kisgyermekes szülő igénybe tudja venni, akinek gyermeke bölcsődébe jár.
  • Mivel az állami, önkormányzati, egyházi bölcsődékben fizetett díj jóval alacsonyabb, mint a magánbölcsődékben, ezért a Képviselő eltérő támogatási összeget állapított meg. Az állami, önkormányzati, egyházi bölcsőde esetén havi 8.000 Ft/hó elérhető támogatás került megállapításra, mivel itt 9-13 ezer Ft körüli a szülők költsége. A magánbölcsődénél pedig 30.000 Ft/hó a megállapítható támogatás, mivel itt a szülők kb. 80-100 ezer Ft-ot fizetnek.
  • A bölcsödei támogatásra vonatkozó kérelmet a szülő nyújthatja be. A támogatási kérelem nyomtatványát itt töltheti le.
  • Mivel az Önkormányzat rendelkezésére álló forrás adott költségvetési évre szól, ezért a rendeletet úgy került megalkotásra, hogy a jogosultságokat minden évben december 31-ig lehet megállapítani. A Képviselő-testület a támogatási összegeket pedig minden évben a forrás függvényében felülvizsgálja.

A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.13.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 2/2018. (I.29.) önkormányzati rendeletet itt tekintheti meg.

Az egységes szerkezetbe foglalt 2/2015. (II.13.) önkormányzati rendelet innen tölthető le.

Keresés